I forbindelse med perioden i vagtkompagniet afholdes blå fest. Festen afholdes i en provinsby, hvor garderne normalt marcherer igennem byen til rådhuset, hvor de får en lille forfriskning. Om aftenen holdes selve festen. Garderne er iført blå vagtuniform, dog uden sabel og bandeoler, og har hver en dame som ledsager. Festen holdes ud fra alle traditioner om takt og tone. Efter spisning er der omklædning, hvor garderne har mulighed for at skifte til smoking, og damerne har tid til at nette sig (det skal dog lige siges, at alle udgifter til denne fest betales af garderne selv).

Rækkefølgen med hensyn til om man kommer i vagtkompagniet eller bliver uddannet i sin deling først, kan skifte. Det skyldes at der normalt bliver indkaldt værnepligtige til Livgarden to gange om året (i august og i december), og det skal passe med, at der altid er soldater i vagtkompagniet.

Efter de 12 måneder er gået, kan garderne træde af til civilt, og fortsætte det civile liv de havde før, eller de kan eventuelt vælge at fortsætte i forsvaret, hvor der blandt andet er mulighed for at blive udsendt som FN-soldat.

Jeg har selvfølgelig været med til mit indkaldelsesholds blå fest, som vi afholdte i maj 2002. Du kan læse om Livgardens blå fest i min dagbog (med fotos) fra værnepligtstiden.